En torftig historia

180513 Tshutshu nickar bort
Tshutshu Tshakasua nickar undan en kort AFK-hörna när Dinko Felic kommer i hotande position.

Förlust i ”riktiga” hemmapremiären, 1-2 mot AFK Linköping. Vi dominerar men saknar verktyg att ta oss igenom gästernas försvarsmur. Matchen lyfter sällan från en medioker nivå.

Den här matchen skulle vi vunnit. AFK är inte bra. Tillbakapressade litar de på omställningar och fasta situationer. Det vinner de på.

En hörna nickas i mål. Jag ser tydligt hur de ställer upp vid fasta, de har en plan. Varför ser det inte ut så när vi har fasta situationer?

Ett bolltapp – vid deras hörnflagga! – leder till segermålet i 87e. Ska inte få ske!

Vi spelar längre bollar, försöker skapa tryck mot deras bakre linjer men de ser trygga ut. Vi kommer med två, högst tre och de försvarar sig med sex till åtta samtidigt. Så klart de känner sig trygga i numerära överläget. Sedan skapar de omställningar därifrån. Jag undrar, var är våra spelare? Om dom är åtta mot tre i deras straffområde, två sekunder senare är de två mot två på vår planhalva. Fem av våra killar ”fattas” ….

Lite kort om de som spelade i tigerrandigt i högsommarvärmen på Källbrink, i bokstavsordning även denna gång:
Anton Lidmo kliver fram med större självförtroende. Fjärde startmatchen i svit. Håller på att skänka AFK ett mål, jobbar hårt hemåt och det underlättar för Joar i målet.
Christoffer Katenda (ut 10e) inleder starkt men utgår tidigt efter tufft hopslag. På kryckor efteråt.
Dodou Njie varvar positivt med negativt. Skänker AFK hörnan som de gör 1-0 på.
Edward Owusu är ånyo en kraft på mittfältet och ligger bakom mycket. Skottvillig med dålig riktning på avsluten. Får gult efter knuffduell mot Dinko Felic vid hörna.
Gustav Sågänger är involverad i mycket men får inte passningsspelet att stämma.
Irvine Loyanda Kiesse (in 80e) är ett rörligare alternativ och har ett par lovande aktioner. Inget som skrämmer AFK nämnvärt.
Joacim Corneliusson får tränarens förtroende vid fasta, inte minst då de långa inkasten. Har de övriga spelarna inte briefats ordentligt? Det finns sällan någon på plats när bollarna seglar in i straffområdet.
Joar Gadd Berglund svarar för ett par fina ingripanden, blottställd i 87e men han kanske skulle avancerat tidigare för att störa anfallaren.
Johan Edeland (ut 62a) jobbar, sliter, är tuff i närkampsspelet (domaren tillät en hel del!) men har ingen lycka i sitt offensiva spel.
Julius Armalis (ut 80e) har ständiga problem med bollkontrollen, hamnar för ofta ute på kanten, knappast hans bästa position. Får igenom ett kanonskott som går mitt på målvakten.
Shaun Lomas syns inte så mycket, kanske för att vi tillåts föra matchen. Glimtar till ibland när det blir mittfältskrig. Då är Shaun i sitt esse.
Tshutshu Tshakasua är vårt hopp framåt. Han har de vassaste avsluten och de tydligaste idéerna. Idag räcker det tyvärr inte till poäng.
William Sheriff (in 13e) kommer in som en virvelvind, skruvar upp vårt tempo en liten bit. Blixtrar till men har inte siktet rätt inställt.
Yvan Ngabonziza (in 62a) gläntar på vårt kistlock när han dunkar in 1-1 på retur i 65e. Sedan ska han utmana i alla lägen och AFK-försvaret läser lätt av att han alltid går till höger. I 87e glömmer han att ta med sig bollen i en dragning, vips har AFK återtagit ledningen. Kistlocket på igen. Kommer vi någonsin att lyfta bort det i år?

Leave a comment