Tempot dödar oss

IFK Haninge på lördagen, en matchbild som jag känner igen. Vi rullar boll men rör oss för lite och alldeles för långsamt. Skapar egentligen ingenting. Så länge som motståndarna finner sig i detta överlever vi. När de ökar tempot, spelar på omställningar – är vi chanslösa.

Jag behöver inte rekapitulera de fem matcher vi spelat, bara konstatera att hälften av målen vi släppt in kommit efter snabba omställningar. Vi har bara gjort ett mål på samma sätt, vårt första, i premiären mot Sylvia. Egentligen den enda match där vi försvarat oss lågt från start. Då släppte vi inte till någonting bakåt, inte förrän försvaret bjöd på två mål precis före paus.

Vi saknar tempo, vi saknar genombrottskraft. Ok, vi saknar också skadade och sjuka spelare. Flera tilltänkta startspelare saknades i lördagens 0-3 mot IFK Haninge men de enda som jag ser kapabla till förändring av matchbilden är anfallarna Tshutshu Tshakasua och Yvan Ngabonziza. En Erido Poli i matchform, självklart. William Sheriffs snabbhet också en plusfaktor men då måste vi överge etableringsspelet och prioritera ett manstarkt försvar och satsa på omställningar. Primitivt, men det funkar för Haninge.

Lite om de elva startspelarna:
Anton Lidmo stark under den temposvaga första halvleken när Haninge spelar enkelt och okomplicerat rakt på.
Christoffer Katenda tar stort ansvar på mittfältet, svarar bland annat för en gudabenådad framspelning till fristående lagkamrat.
Edward Owusu är en kraft på mittfältet men får inte ut så mycket av sitt spel denna gång. Frisparkarna funkar inte heller.
Georgios Kousis debuterar på högerbacken och är väl inte helt bekväm i det defensiva spelet. Ett svagt avslut mitt på målvakten, ett vassare utanför.
Gustav Sågänger har några offensiva utflykter som ser lovande ut men brister i defensiven vid ett par av målen.
Joar Gadd Berglund åter mellan stolparna, styr försvaret så gott han kan. Avstyr tre frilägen! Släpper in tre mål från nära håll och från min position kan jag inte avgöra hans positionering vid de två första, det sista ser däremot billigt ut. Får usel hjälp av försvaret vid samtliga tre baklängesmål. Vid andra målet springer två omarkerade hemmaspelare nästan i vägen för varandra.
Johan Edeland utvecklar skygglappar när Haninge tar ledningen. Borrar ner huvudet och kör. Football is a passing game!
Marcus Mikhail krigar förgäves mot kraftfulla hemmaspelare. Får inte utrymme för sitt konstruktiva spel.
Patrik Brunner gör en godkänd första men tappar markering när det går fortare efter paus.
Tobias Corneliusson snärtar iväg ett avslut redan i matchupptakten men försvinner sedan i det kraftfulla hemmaförsvaret.
Shaun Lomas oförtröttlig som defensiv mittfältare, tar offensivt initiativ tidigt i matchen, en 30-metersraid med bollen klistrad vid foten är upprinnelsen till vårt första avslut på mål.

Leave a comment