Känn historiens vingslag

Tisdag kväll på Källbrink. Träningsmatch för några som inte får så mycket speltid i A-laget, truppen breddas med en handfull 03:or. Det blir seger, 5-4, mot Älta. Inte speciellt upphetsande. Bloggen handlar istället om Huddinge IFs första säsong i Stockholmsserierna, 1934/35.

Det är ett segersäkert HIF-gäng som tar sig an uppgiften. I premiären söndag 5/8 ställs vi mot lokalkonkurrenten Snättringe SK, matchen slutar 2-2. Följande söndag slås Västerhaninge IF tillbaka med 4-2 och när det i tredje omgången blir seger även mot Gröndals AIS, 3-2, toppar Huddinge IF tabellen.

Att fotboll i de lägre serierna knappast är högt prioriterat av dagspressen förstår man av notisen i Aftonbladet 7/9:
”På söndag utkämpas kl.3 en triangelmatch i brottning mellan Huddinge brottningsklubb, Hammarby IF och Spånga brottningsklubb på Huddinge idrottsplats. I samband härmed spelas en seriematch i fotboll mellan Huddinge och Baltic.”
Hur det gick i brottningen lämnar jag därhän, fotbollsmatchen slutade salomoniskt 2-2.

I femte omgången vankas ännu ett derby, det blir uddamålsseger mot Stuvsta IF, 3-2. Notera att HIF är konsekventa i försvarsspelet, två insläppta i varje match. Två veckor senare förändras det mönstret när segersiffrorna mot Nytorps AIK skrivs till 2-0. Serien går till vintervila med Huddinge IF i tabelltopp, men flera klubbar nafsar i hälarna.

Sex matcher under hösten kompletteras med tre under våren. Serien avgörs i enkelmöte och det är ofta svårt att få bekräftat vilket lag som har hemmaplan. I premiären 5/5 får vi inkassera vår första förlust, 1-2 borta mot Skuru IK på Södra Duvnäs, och vi faller till tredje plats i en jämn toppstrid. Två veckor senare krossar ett revanschsuget HIF Tungelsta IF med 9-1. Fortfarande finns chansen att ta hem serien. I sista omgången, bortamatch mot toppkonkurrenten Mälarhöjdens IK. Vi inkasserar vår andra förlust, 1-3, och slutar fyra i tabellen som toppas av Mälarhöjden.

Noterbart är att vi även ställde upp med ett lag i pojkserien redan 1934/35. Ett lag med bra försvar men svag offensiv. Ett gott exempel är 0-0-matchen mot IK Sköld i sjätte omgången som gav våra motståndare sin första poäng i serien. För vår del blev det en mittenplacering. Faktum är att pojkserien fick mer uppmärksamhet i dagspressen jämfört med kvalifiken.

Ovanstående, framgrävt under några timmar på Kungliga Biblioteket på tisdagsförmiddagen, finns nu också inlemmat i historiken såväl på HIFs hemsida som på min egen sajt om klubben.

Håll koll på bloggen för mer spännande noteringar från nutid och forntid!

Leave a comment